WWF България

WWF България и Организацията на българските скаути отново обединиха сили, за да мобилизират деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. „Денят на реките” се проведе по инициатива на двете сдружения на 11 май. Повече от 500 доброволци – членове на Организация на българските скаути и WWF почистваха водоемите в районите на 9 български града – София, Варна, Свищов, Плевен, Смолян, Шумен, Елена, Шабла и Русе. С общи усилия скаути и природозащитници успяха да напълнят над 400 чувала с отпадъци от 10 водоема на територията на България.

Варненските скаути от клубовете „Морски вълк“, „Хоменътмен“ и „Владислав Варненчик“ се включиха в събирането на отпадъци от замърсените водоеми и труднодостъпните места покрай реките Камчия – в местността „Пода“ и устието, и Батова – в района на село Долище. В същото време още  десет скаутски клуба в страната, съвместно с доброволците от WWF България и приятели  направиха всичко по силите си, за да почистят крайбрежията на българските реки – Искър, Дунав, Русенски Лом, Черна, Тученишка, Еленска и Шабленското езеро.

За две години съвместните инициативи на WWF България и Организация на българските скаути достигнаха до стотици деца и младежи. Участваха в инициативата за Часа на Земята, организираха почиствания, събития,  посветени на опазване на видовото разнообразие, на реките, проведоха интересни беседи.