д-р Атанас Скатов

Уникален успех за българският алпинизъм постигна д-р Атанас Скатов, който успя да покори четвъртия по височина осемхилядник Лхотце (8516 м) в Хималаите. Заедно с него до върха са стигнали още норвежец, индиец и 7 шерпи.

Това е първото изкачване на Лхотце от 2013 година насам, припомня Sportal, цитиран от КРОСС. През 2014-а и 2015-а година върхът остана непокорен заради лавините, които паднаха в района. Миналата година много алпинисти направиха опит за изкачване, но нито един от тях не беше успешен. Тогава алпинистите се върнаха от височина 8460 м, след като един от шерпите, фиксиращи въжетата към върха, падна. Тази година изкачването на върха стана възможно, след като седем шерпи от две агенции фиксираха въжетата до върха, съобщиха от фирмата-организатор.

Планът на българина е да слезе до лагер 2, след което директно да поеме към най-високия връх в света Еверест (8848 м). Успее ли, той ще стане един от петимата в света направили този траверс.

  Памет за Христо Проданов, останал завинаги на Еверест

Първият и единствен българин, изкачвал Лхотце досега, бе легендарния Христо Проданов, който направи това преди 36 г. Досега Скатов е успял да изкачи осемхилядниците Еверест (8848 м от към Китай), Манаслу (8163 м), Анапурна (8091 м) и Макалу (8463 м). Целта му е да покори всички 14-осемхилядника.