Всички пътища в страната са проходими за леки автомобили, увери Нанков

Няма затворени пътища за леките коли, временни ограничения има за тежкотоварните автомобили. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“ по повод снеговалежите в страната, предаде Фокус.

Нанков уточни, че сняг вали в областите София и Ловеч, както и по старопланинските преходи – Шипченски, Троян – Кърнаре, Петрохан. Сняг вали и на места в Родопите.

„Към момента е създадена необходимата организация. За леки автомобили няма затворени участъци от републиканската пътна мрежа, с оглед на снеговалежа“, обясни Нанков.

По думите на регионалния министър в страната има частично ограничени участъци. Временно за тежкотоварни автомобили са затворите някои старопланински проходи. „За над 12 тона е ограничено движението в прохода Троян – Кърнаре, по пътя Рибарица – Шипково. Беше ограничено временно движението за тежкотоварни автомобили в прохода „Предела“, по пътя за Банско, с оглед възможността за по-добро почистване от поддържащите фирми“, добави Нанков.

Нанков обясни и че днес се очаква интензивен трафик от зимните курорти, основно от Банско, в посока София.

„На АМ „Струма“ също имаше обилен снеговалеж в следобедните часове, колегите се справиха. Има няколко инцидента с леки и тежкотоварни автомобили в рамките на денонощието. Единият е малко по-тежък, който ограничи движението на 347 км на АМ „Хемус“ в района на Шумен. ТИР е препречил пътното платно, минал е през мантинелата. Там има временна организация на движението. Имаше лека катастрофа между Кресна и Симитли“, допълни Нанков.

Нанков отправи и призив към водачите да са подготвени за шофиране в зимни условия, защото прогнозата на синоптиците за вторник и сряда е за обилен снеговалеж. Очаква се още тази вечер температурите в страната да паднат под нулата.

Нанков коментира и най-честите грешки и нарушения на шофьорите в зимни условия. По думите му това са несъобразената скорост, както и неподготвени автомобили – гуми, липса на течност за чистачки или износени такива.

„Борбата с войната по пътищата е съвместен процес. Трябва както ние като държавни институции да полагаме усилия, така и водачите“, призова отново министърът и даде пример с тежкотоварен автомобил, заради който преди няколко седмици АМ „Тракия“ остана затворена за часове.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар