НИМХ: Жълт код за силен южен вятър в 15 области

Жълт код за силен южен вятър в 15 области издаде НИМХ.

Предупреждението е в сила за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Софийска област, Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен и Добрич.

До сутринта в низините и равнините ще се образува мъгла или ниска облачност. Ще духа слаб вятър от юг. Минималните температури в повечето райони ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°. През деня ще има разкъсана висока, преди обяд в низините значителна ниска облачност.

Валежи не се очакват. Вятърът от юг ще се усили, в Източна България и на места северно от планините ще бъде силен и с него ниската облачност ще се разкъса и намалее. Максималните температури ще бъдат предимно между 19° и 24°, в София 19°-20°. Вечерта от запад ще започне ново увеличение на облачността и в крайните западни райони ще завали дъжд.

В планините ще има разкъсана висока облачност, която вечерта ще започне да се увеличава и вплътнява и през нощта срещу събота в масивите от Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 9°.

По Черноморието ще има значителна ниска облачност, която в следобедните часове ще се разкъса и ще намалее. Вятърът от юг ще се усили и ще бъде умерен и силен. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°. Температурата на морската вода е 16°-19°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар