Ударите в Сирия са нарушение на международното право, обяви председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде БНР. Той призова за среща на върха на ЕС, която да се произнесе дали освен международното право, не е нарушен и уставът на ООН.

„Ако международното право не е спазено в този случай, то такива нападения се наричат агресия. Какво става – всяка държава, която реши, че може да накаже друга държава и е по-силна от нея, може да изпраща ракети. Това е изключително тревожно и имаме много тежък случай на международно военно насилие над държава от страна на три големи държави. Колкото до така наречените химически атаки или нападения, които се вземат за повод, мисля, че има достатъчно данни да се установи, че това е инсценировка – че такова химическо нападение не е имало или, ако нещо е инсценирано, то е с цел да дискредитира Сирия“, каза Сидеров.

Той смята за наложително провеждането на Консултативен съвет по националната сигурност, на който да бъде обсъдена ситуацията.

Президентът Румен Радев вече свика съвет на 19 април, а темата е „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност и състояние на въоръжените сили“.