Внимавайте какво ядете! Дюнерите в жегата – пот и мръвки в едно

Пот се лее на пловдивските дюнерджийници, а опашките пред тях не спират, показа проверка. В града под тепетата почти не се намира място, където майсторите на арабския специалитет да работят с климатик. Докато навън температурата е 38 градуса, в помещенията тя се вдига с още 10 отгоре.

Веригите за бързо хранене предлагат катми, които се правят на котлони. Продават се стотици пици на пещ. Освен това топлина излъчват самите нагреватели, с които се препича месото, и фритюрниците.

Повсеместно борбата с жегата и потта опира до личната хигиена на работниците, пише „Марица“. Те разполагат само с козирки на челото, които да предпазват лицата им.

На въпроса „Как издържате тук“, простичкия отговор на работниците е „Не питай!“. Касиерките, които в повечето случаи продават и пиците, тичат често до чешмите, за да се измият и разхладят. Мъжете, които правят дюнери, сандвичи и бургери, обслужват в пъти повече клиенти, които гледат потните лица на готвачите.

Изключение от масовата практика правят местата, където се продават гироси. Гръцките дюнерджийници са не отворени лавки, а заведения с климатици и места за сядане както вътре, така и навън.

pik.bg

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар