Боядисани мандарини, внос от Гърция, могат да доведат до задушаване и подуване. За това алармираха разтревожени граждани, закупили случайно оцветените плодове, предаде Агенция Блиц

„Цялото ми лице се беше подуло! Беше истински ад. Явно тази година използват по-силни бои върху мандарините, защото досега не съм имала подобни проблеми”, сподели 29-годишната Силвия Петкова, цитирана от „България днес”.

Столичанката е закупила плодовете от известна верига магазини, без изобщо да подозира за опасността и изяла няколко плода, без да ги измие. На следващата сутрин младата жена изпаднала в шок от вида на лицето си.

Това не е единственият случай. Масово и в страната има сигнали, че повечето от продаваните в търговската мрежа мандарини буквално цапат ръцете и не са истински узрели.

Въпреки че според Агенцията за безопасност на храните оцветителят върху плодовете е безвреден, според специалистите това не е точно така. „Оцветителите, с които пръскат мандарините, представляват Е-та, които са безвредни. При по-чувствителни хора могат да предизвикват кожна алергия или дихателни проблеми”, коментира от своя страна специалистът по хранене проф. Донка Брайкова.

По думите й децата са най-застрашени, защото са в доста рискова група. Добавките могат да ги ударят в централната нервна система, ставайки по-агресивни и или трудно ще могат да заспят вечер. Същото важи и за боледуващите, чиято имунна система особено в зимния сезон е отслабена.

Байкова уточни и как може да се спасим от проблеми, ако попаднем на такива мандарини. Специалистът съветва мандарините да се търкат с четка под течаща вода, след което ръцете да бъдат хубаво измити.

Най-често „фалшивите” мандарини могат да се познаят заради жълто-оранжевия им цвят и че пускат в мога, в който се докоснат с мокра ръка или се накиснат във вода. На външен вид повечето от тях не се различават по нищо от нормалните.