Главният изпълнителен директор на българския мобилен оператор Vivacom Атанас Добрев не е толкова голям оптимист за развитието на 5G мрежата в страната ни, колкото някои негови колеги от бранша. Нещо повече, той дори заяви в разговор с Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria, че с текущото законодателство 5G ще остане мираж за България.

„За да стане реалност 5G и за да стане истински видимо за клиентите, трябва да се промени законодателството. Трябва да се раздадат нови честоти. Тоест, трябва да се намалят цените на лицензите и да се промени законодателството. Защото 5G ще изисква много повече базови станции“, поясни днес Добрев пред двете медии.

Припомняме, че само преди месец Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел, заяви за Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria, че нoвoтo пoĸoлeниe 5G мoбилни мpeжи, които ще пoзвoлят cĸopocт нa пpeнoc нa дaнни oт нaд 10 Gbрѕ, може да са факт в края на 2020 г. или 2021 г.

“5G с текущото строително законодателство, независимо какво говорят конкурентите ни, няма да има. Защото за да има пълноценна мрежа, ще трябва трите оператора да построят десетки хиляди базови станции – нещо, което е невъзможно да се направи в рамките на текущото законодателство“, каза днес Добрев.

Vivacom се похвали и с друго ключово събитие – рефинансирането на облигационната емисия в размер на 400 млн. евро. Преди най-големия ѝ падеж компанията майка БТК е намерила нов кредитор и по-добри условия на финансиране.

“Успяхме да рефинансираме облигацията със синдикиран заем, който бе аранжиран от Citi Bank”, каза още Добрев. „Очакваме в рамките на следващия месец облигацията да бъде погасена в комбинация с новия заем и средства от нашия баланс“.

Кредитор става консорциум от 12 банки и инвестиционни фондове. Договорено е финансиране за 350 млн. евро, което ще позволи да се рефинансира облигационната емисия с падеж през ноември. Новата лихва е значително по-ниска от досегашната и е около 3,5%. Удължен и увеличен е и размерът на договора със Societe Generale за револвиращия кредит на компанията.

Иначе компанията отчете и финансовите си резултати за 2017 г., които показват, че тя отново е лидер по приходи. Само че ръстът им отново се забавя, като сега той възлиза на 1,6 на сто до 890 млн. лева спрямо нарастване от 2,5 на сто преди година и ръст от 5,2 на сто преди две години.

Информация от dnes.bg