Веселин Марешки Калин Асенов

„Днес се събрахме да уважим не само таланта на това борбено момче – Калин Асенов, но и неговия силен дух. Има една стара мисъл, която лично аз много харесвам, и тя е, че „невъзможно е само това, което не искаме да направим.“ Успехите на Калин и в спорта, и в изкуството, са доказателство за това“. Това заяви лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки при откриването на живописната благотворителна изложба на Калин Асенов. Параолимпиецът представи 20 платна в Европейския кът на парламента с благотворителна цел – средствата, събрани от продажбата им, ще бъдат изразходвани за нова инвалидна количка и учебни помагала.

„Радвам се, че Калин е част от нашия семеен бизнес. През живота си съм се срещал с какви ли не хора. И съм установил, че на някои им е дадена мисията да бъдат вдъхновители на останалите. Както знаете, ние от ВОЛЯ сме такива в политиката. А Калин е вдъхновител за много свои връстници – да мечтаят, да преследват целите си и да се гордеят с постигнатото“, заяви още Марешки. „Благодаря на г-н Марешки и на ВОЛЯ, че реализираха още една моя мечта – да имам изложба в парламента“, каза Калин Асенов. През 2004 г. един грешен изстрел на ловджия завинаги осакатява 15-годишния тогава Калин, който от малък живее в дом за сираци. „Това не ме спира. Искам да кажа, че дори с количката се старая да живея пълноценно“, обясни Калин Асенов.

  БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВОЛЯ ПАСПОРТИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ ВАЖАТ 10 ГОДИНИ

Въпреки нелеката си съдба, той успява да завърши Националната гимназия по приложни изкуства със специалност „Рисуване и керамика“ в Троян.

В момента е студент по изобразително изкуство в Софийския университет. Увлича се по рисуване от 11- годишен като най-добре се изразява чрез пейзажите. Калин Асенов е параолимпиец, спортува тенис на корт и баскетбол за хора с увреждания. Носител е на десетки медали и спортни титли.

Експозицията, която уважи и Емил Христов, зам.-председател на НС и депутати от други парламентарни групи, е посветена на Международния ден на толерантността, който се отбелязва на 16 ноември.