Веселин Марешки: Българското председателство трябва да се запомни с прагматични идеи, които ще подобрят живота на хората

Веселин Марешки

Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки приветства с „Добре дошли”  европейските комисари и изрази надежда, че проведените в София разговори са били ползотворни. Лидерът на ПП ВОЛЯ участва в среща с председателя на ЕК Жан- Клод Юнкер и Колегиума на европейските комисари.

„България достигна една от най-високите точки в историята си от периода след разрушаването на комунистическата система – да бъде председател на Обединена Европа. Като малка държава в Югоизточния край на Стария Континент, ние винаги сме искали да се върнем в европейското семейство, към което принадлежим исторически и духовно от векове. И преди 11 години успяхме”, заяви Веселин Марешки в приветствието си. Той подчерта, че от вчера България има огромен шанс да покаже, че е пълноценен и равностоен член на ЕС.

„За съжаление обаче, днес България понася много негативи като най-слабата икономически, бедна и корумпирана държава в Европейския съюз. Голямата ни грижа е, че нашите родители не изживяват старините си по най-добрия начин,  деца ни не получават тук образованието, което ни се иска, много наши отлични специалисти търсят реализация извън страната, а в същото време бизнесът вече изпитва глад за кадри. Цялото ни общество все още страда от бича на корупцията, контрабандата и картелите”, заяви още Марешки.

  Марешки измества патриотите от третото място

Лидерът на ВОЛЯ подчерта, че това е единствената нова политическа сила в този парламент. „ Ние сме представени с най-малката парламентарна група, но нашето голямо предимство пред останалите е, че само ние не сме били част от управлението след падането на комунизма – период, който за много наши сънародници все още е синоним на задкулисно разграбване на държавата. Именно това ни задължава и ни дава сила да говорим истината, без страх и притеснение”, каза Марешки. Той припомни една от основните политически позиции на ВОЛЯ, а именно, че не приемаме тези, които са създали и толерирали корупцията, които са допринесли за бедността, които са накарали народа си да оцелява години наред, да претендират да  определят и бъдещето на България в 21 век. „Ние считаме, че именно партия ВОЛЯ е естествен носител на това бъдеще в настоящия парламент. Затова използвам случая да ви уверя, че в наше лице европейските институции могат да имат един нов коректен партньор”, заяви лидерът на ВОЛЯ.

  Марешки пръв от политиците осъди абсурдното поведение на вицепремиера Валери Симеонов

Той подчерта, че очакванията на ВОЛЯ от следващите 6 месеца са Българското председателство да се запомни най-вече с прагматични идеи за подобряване на живота на всички европейски граждани. „ Прагматизмът в политиката и управлението е принцип, на който ние от партия ВОЛЯ особено много държим” каза Марешки. Той изрази надеждата си, че след Председателството, всички ще си спомнят за тези 180 дни не като един период,  който така или иначе по реда на ротацията в Европейския съюз е трябвало да се случи, а като период, в който България е добавила своя уникален принос в укрепването и развитието на Европейския съюз.

Цялата реч на Веселин Марешки е публикувана в сайта на ПП ВОЛЯ на ТОЗИ адрес:

 

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар