Ще отнемат книжката, ако за 2 години водачът направи 3 сериозни нарушения

Нови наказания за агресивните шофьори и нови правила за взимане на книжка въвежда новото пътно законодателство, съобщи Би Ти Ви. След обсъждането в парламента ще бъде внесен изцяло нов Закон за движение по пътищата. В отделен закон ще бъдат разписани правилата за водачите шофьорските изпити.

Идеята на двата нови закона е да дисциплинират опитните шофьори и да подготвят по-добре младите, обясниха от МВР и от транспортното министерство.

Затова се предлага при шофьорските изпити теорията да се раздели на две – листовки и видеоказус. При практическия изпит се предлага кормуването да е на полигон, градско и извънградско.

На младите водачи се забранява да возят пътници през нощта и да не пътуват без придружител 6 месеца, след като вземат книжка.

По-опитните пък ще остават без книжка, ако за 2 години направят 3 сериозни нарушения – като участие в гонка, минаване на червено, шофиране с алкохол или пък с 50 километра в час над ограничението в града.

Шофьорите с отнети книжки ще трябва отново да се явяват на обучение, за да положат изпит за придобиване на свидетелство за МПС. То обаче ще е ново – старата книжка ще бъде отнемана завинаги.

Експерти се опасяват идеята да не остане само на хартия.

„Какво като го има в закона, ако не се прилага? Това и сега го има. Всеки водач на практика може да бъде изпратен на проверовъчен изпит, вие да сте чула да е изпратен някой?”, коментира председателят на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) Красимир Георгиев.

Така може да се окаже опитните и младите шофьори да ходят на курсове заедно. Включително и на полигон.

„Tова е една първа стъпка – да видим как правят основните маневри. А след това ще надграждаме с обучение по шофиране в екстремни условия при хлъзгав път, при сняг”, обясни зам.-директорът на ИА „Автомобилна инспекция” Дамян Войновски.

Слави Димитров, който сега се учи да кара твърди че няма да има проблем с изпита. Смята, че така ще се вдигне качеството и подготовката на шофьорите. Категоричен е обаче, че задължителният придружител ще му създаде проблем.

„Има кой да ме придружава, но пак трябва да се съобразявам с някой и въобще се обезсмисля това да имам кола”, той.

От МВР обясниха, че придружителят трябва да е правоспособен шофьор, който не е хващан да кара пиян или дрогиран и има минимум 5 години стаж зад волана.