Connect with us
vmpetrolium banner

Варна

Във Варна: 10 000 на „Варна мези“ и нито едно цвете за Вазов на рождения му ден. Защо стана така?

Концерт на сръбската звезда Бобан Здравкович по време на „Варна мези“

Между 7 и 10 хиляди варненци посещават Варна Мези дневно, похвали се Георги Енчев – организатор на Фестивала. Тази година събитието имало и патриотична кауза и отделяло специално внимание на децата в дневната си програма. За пръв път събитието поставяло като акцент в програмата и цялостната си визия патриотизмът и любовта към българската история и култура.

В същото време репортаж на колегите от petel.bg установи следното: Уж сме големи патриоти, уж все повече четем книги и се борим националната ни култура да не загине, а напротив – да получи европейска известност и достойно място в съзнанието на новите поколения… Обаче така стана, че пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов в Морската градина на Варна няма даже и едно скромно цвете на признателност. А точно на 9 юли, е неговият рожден ден. Защо така стана, забравихме ли го?

Снимка: Petel.bg

Отговорите на този въпрос може да бъдат най-различни – децата са във ваканция, няма кой да ги организира, властта в т.нар. Морска столица и тя е заета с кипящия и динамичен живот на града през лятото, събитията в лятна Варна буквално се застъпват едно с друго… Изобщо, оправдания винаги могат да се намерят.

Там е работата обаче, че липсата на някакво честване на Иван Вазов не е единствения проблем. Паметникът му в Морската градина в момента почти няма как да се види, защото е останал зад гърба на поредните сергии на поредното панаирджийско-занаятчийско събитие.

Снимка: Petel.bg

Лошо няма – сега му е сезона за продажбата на сувенири. Оправдава ли това закриването на паметника на един от най-великите българи – всеки да си отговори сам за себе си.

Самият паметник преди време имаше ефектно осветление, от което сега са останали само празни дупки. Както повечето паметници във Варна, той не е почистван от години, а както знаем от опит, гларусите не прощават дори и на народните поети…

И цялото това отношение към паметника на Иван Вазов е на фона на новите и нови средства, които община Варна дава, за да насити центъра на града с пластики, статуи, нови паметници. Да бяха се сетили в управлението на града да заделят поне малко пари за почистването на старите „елементи на градската среда“, нямаше да е никак зле, пишат колегите от petel.bg

 

Click to comment

Вашият коментар

Advertisement
Connect
Абонамент по имейл