ВАС решава до месец дискриминационно ли е изказването на Милена

До месец Върховният административен съд ще реши дискриминационно ли е изказването на певицата Милена Славова за „София Прайд” 2021 г. В пост във Facebook и пред NOVA тогава тя обясни, че е провокирана от неприличното и неморално, според нея, поведение на част от участниците. Според ЛГБТИ общността у нас това било дискриминация на база сексуална ориентация.

Две години по-късно делото за дискриминация стигна до Върховния административен съд, а привърженици на Славова се събраха в нейна подкрепа.
„Това е комплимент за една рок звезда - да има остър език и това да бъде установено от съда. Тя си сложи главата в торбата, изцепи се, както се казва на наш език. Но в момента е жертва”, заяви музикантът Васил Георгиев - Васко Кръпката.

Комисията за защита от дискриминация не намира нарушение и смята, че певицата е изказала лично мнение. Но Административният съд в София не се съгласява и иска ново разглеждане на казуса. Така делото стига до последната инстанция.

„Всеки български гражданин има право да изразява мнението си”, обясни Мария Янева, адвокат на Милена Славова.

„Не, не става въпрос за свобода на словото. Г-жа Славова е създала така или иначе омраза и възможност за дискриминация към една група от хора”, смята Деница Любенова, адвокат на ЛГБТИ общността.

А самата певица обясни пред съда, че малко след изказаното публично мнение започнала да получава и заплахи срещу дъщеря й. „Говорим за садистични заплахи с пребиване”, заяви Славова.

Прокуратурата също смята, че Славова е изказала лично мнение. 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар