Варненци ще имат решаващата дума при определяне съдбата на Дупката в центъра на града. Предстои да бъде направено допитване до жителите на морската столица и обществено обсъждане за цялото гражданство, обясни за Varna24.bg главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

Днес ще се проведе кръгла маса „Градските пространства на Варна“, в която ще участва арх. Ю. Майер и проф. д-р арх. Росица Никифорова. По този повод арх. Бузев коментира:

„Очаквам да почерпим от световния опит, ще коментираме градската среда и опазването на културното наследство със съвременни методи, което е тема на лекцията. Ще коментираме има ли съвременни намеси в средата с паметниците на културата. Много ми се иска да чуем мнението на арх. Майер относно Дупката, понеже е в центъра на Археологическия резерват. Искам да знам как той смята, че можем да се намесим деликатно и съвременно в една такава среда. За мен това е много важен въпрос. Друг акцент за мен, е максималното осигуряване на пешеходни пространства в централната градска част и дали той споделя това мое виждане.

На този етап подготвяме конкурс за концепция за Дупката, което ще е по-скоро гражданско допитване, интервюта и кампании, голям процес, в който ще участва цялото гражданство, не само архитекти. Когато се вземе решение какво точно ще има там, с Камара на архитектите и въз основа на резултата ще се направи здание и ще се обяви международен конкурс, който се надявам да се случи до край на годината“, допълни арх. Виктор Бузев.