Варненци и пловдивчани обичат пилешка супа, софиянци - мусака

Българите предпочитат американската и италианската кухня вместо традиционната, сочи проучване кои са най-често поръчваните до дома и офиса храни. На първо място, вместо мусака например, застават бургерите, следвани от пица, дюнер и гироси, разкриват данните на "Глово“, цитирани от bTV.

Апетитът към традиционните български ястия расте. През 2022 г. доставките са се увеличили почти четири пъти в сравнение с предишната година, като на най-голям интерес са се радвали кюфтетата по чирпански. Веднага след тях се нареждат лещата и незаменимият в горещините таратор.

От местната кухня в София най-често са избирали мусаката, а в Пловдив и Варна - пилешката супа.

А по-екзотично?

Не липсва и интерес към екзотичните вкусове - през миналата година доставките на азиатска храна са скочили с 253% в сравнение с предходната година, като потребителите са опитвали основно риба тон и сьомга. По-тежките, но неустоими специалитети от Близкия изток - фалафел, шиш таук и пилешки дюнер, също са желан избор.  

 Градските куриери все по-често изпълняват и необичайни поръчки. В Топ 3 през отминалите 12 месеца влизат пълната колекция на книжната поредица "Игра на тронове“, комплект игли за шиене и изкуствени мигли.

През 2022 г. топ потребителят е направил 585 поръчки, а доставката на най-висока стойност - 1785 лева в напитки за парти, е била за софиянец.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар