24май11

Най-многолюдното шествие по случай 24 май беше във Варна. В него взеха участие над 15 хиляди ученици, студенти и дейци на културата, предава БНР.

Над 60 блока общински, държавни и частни училища преминаха по улиците на града облечени официално. Имаше и много мажоретни състави, както и много деца от детските градини, които също бяха облечени по подобаващ начин от своите учители. Заслужени аплодисменти предизвикаха и висшите учебни заведения.

Шествието беше поведено от средно училище „Кирил и Методий“, което по традиция повежда парада на днешния ден. През тази година то е носител на престижна награда, която получиха и много учители, както и ученици. Ученик на годината стана Виктор Мирев от 12 клас от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна.

По-рано кметът на града Иван Портних съобщи, че Варна ще има ново училище, тъй като вече приключва проектирането на новата сграда за математическата гимназия. Към края си е и проектът за нова сграда на регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ – една мечта, която е на път да се изпълни след дълги години чакане.

  Ето къде и как ще честват варненци 24 май

В Пловдив тържествата за 24 май са под мотото „Заедно“, с което градът вече е разпознаваем като домакин на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г. Празничното шествие потегли от хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и премина по централната пешеходна улица, аплодирано от хиляди пловдивчани. За първи път тази година по маршрута на шествието бяха разположени няколко сцени с програма. На последната, издигната на площад „Централен“, всички присъстващи запяха „Върви, народе възродени“ заедно с представителните пловдивски хорове. Преди празничното шествие в актовата зала на Хуманитарната гимназия, където за първи път през 1851 година по идея на Найден Геров е отбелязан празникът в прослава на Светите братя, бяха отличени учители и директори. Прозвучаха и техните пожелания.

Носителите на наградата „Стара Загора“ издигнаха националния флаг пред сградата на Общината в града. Празничното шествие поведоха представители на местната власт и културния елит в града, сред които беше и старозагорският митрополит Киприян.

  Кърджали: Надпяване с "Върви, народе възродени"

В столицата също се събраха хиляди. Сред тях обаче имаше и множество официални лица. Шествието тръгна от президентството и стигна до паметника на Светите братя пред Народната библиотека, кръстена на тях. Там тържествени слова изнесоха президентът Румен Радев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.