Община Варна обяви програмата за честването на 6 септември- Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ето предвидените събития за празничния ден:

9,30 ч. пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. „Независимост“ ще бъдат поднесени венци и цветя по повод 134 г. от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

9,50 ч. започва паметно шествие по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война

10,00 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал

14 ч. на сцена „Раковина“ започва фолклорният празник „Песни на брега“, в който участие ще вземат любителски състави и изпълнители от общините във Варненска област.

19,30 ч. в Летния театър започва празничен концерт на ансамбъл „Пирин“

Съорганизатори са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

Припомняме, че безплатни пешеходни турове за варненци и гости на града ще се проведат на 5-ти и 6-ти септември по повод Съединението на България, съобщиха от Туристическия информационен център.

Беседите ще са с професионален екскурзовод на български и ще разкрият повече от историята на морската столица, свързана с празника. Групите ще се събират в 10.30 ч. в Туристическия информационен център.

Пешеходният тур на 5-ти септември ще премине от Туристическия информационен център, през централния площад „Независимост“, ул. „Преслав“ до ЖП гарата. Турът на 6-ти септември ще разгледа сградата на Държавния архив, паметната плоча на Княз Александър Батенберг, къщата на телеграфиста Стефан Бабаджов и паметника на загиналите приморци в Сръбско-Българската война (1885 г.).

Организатор на обиколките е Община Варна, в сътрудничество със Съюза на екскурзоводите в България. Записвания могат да бъдат направени на тел. +359 52 820690, e-mail: office@varnainfo.bg.