Васил Дотков убиец 

Варненският окръжен съд призна за виновен Васил Дотков за това, че на 23 ноември 2013 г. в условията на опасен рецидив умишлено е умъртвил повече в жилището им на ул. „Бузлуджа“ в морската столица двама възрастни хора с цел грабеж.

Днес съдът се произнесе и наложи наказание доживотен затвор за 53-годишния Дотков, което той ще търпи при специален режим.

Мъжът бе признат за виновен и по второто обвинение – отнемане на чужди движими вещи от владението и собственост на Николай Курдов и Дора Иванова, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Отнетите три мобилни телефона са на  обща стойност 110 лева, макар че убиецът е търсел голяма сума пари, за които е бил предварително информиран. Определеното наказание за това престъпление е„лишаване от свобода за срок от 6 години и 6 месеца в затвор.

При изпълнение на наказанието се зачита времето, през което е бил с мярка за неотклонение задържане под стража, считано от 29 януари 2014 г. Дотков бе задържан месеци след извършжването на двойното убийство и до последно твърдеше, че не той е авторът на разстрела на възрастните хора, пред които се представял за униформен полицай. Версията му била, че работи по сигнал за бежанци, които богатите пенсионери били настанили в своя имот на ул.“Бузлуджа“.

  Анита Майзер съчинила ново налудничаво оправдание

ВОС осъди 53-годишния мъж да изплати на съпругата и дъщерята на Курдов обезщетения за неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва, до окончателното изплащане – 150 000 лева за Дора Иванова. Жената открила ужасена двата трупа в жилището си – на мъжа си и сестрата му, както и 120 000 лева на дъщерята им Марияна.

По това време тя живеела в Италия и по предварителни данни на убиеца от информаторите му, които бяха свидетели по делото, била скрила голяма сума пари в апартамента на жертвите. Той обаче не намерил нищо в жилището. Престъплението бе разкрито, след като криминалистите намериха гилза в стаята с убитата Елка Порожанова, която килърът по невнимание пропуснал да прибере.

Дотков ще плати и направените разноски по делото.

Присъдата на ВОС може да бъде обжалвана в 15-дневен срок от днес.

Автор Юлия Кунева

Снимка Спътник бг