тютюневи складове Пловдив
Жива верига от недоволни граждани ще се образува днес около една от емблематичните сгради от така наречения Тютюнев град в Пловдив.

Както BNews информира, вчера тежка техника премахна покрива и горните два етажа на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8.

Събарянето на зданието бе спряно от недоволни граждани в късния неделен следобед.

„Сградата е в списъка на най-ценните тютюневи складове, обявени за паметници на културата“, заяви културологът Пенка Калинкова. „Точно там, където в момента кранът се опитва да свали дебела масивна стена, точно там са стенописите на големия български живописец Вълчан Петров“, обясни в неделя тя.

Някогашният тютюнев склад е реституиран преди седем години и сградата е частна собственост, пише „Дарик“. Според хората събарянето е незаконно, а Пенка Попова недоумява как това се е случило в последния ден от дългата почивка. Затова и хората подали сигнал на телефон 112, откъдето обяснили, че полицията вече е правила проверка и всичко е законно.

  Прокуратурата се захвана със събарянето на тютюневия склад в Пловдив

От общината са обяснили, че са издали разрешителното за събаряне.

Не е ясно какви са инвестиционните намерения за терена. Проектът „Тютюневият град“ е част от програмата, с която Пловдив спечели в надпреварата за Европейска столица на културата 2019.

Заедно с реализирания вече проект „Капана – квартал на творческите индустрии“ е включен в клъстера „Градски мечти“, който цели да оживи и обнови проблемни пространства, сгради и квартали.