Свети Ефрем Павликени

Снимка: Община Павликени

Община Павликени разпространи сред децата от града и най-вече сред онези с противообществени прояви православните книги „Свети Лука Доктора“ и „Светецът светкавица“ с автор Ангел Бончев, предаде Дарик.

От местната управа и комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в града изразиха своя ангажимент за възпитанието на подрастващите в християнските ценности.

За инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени, най-важна е инвестицията в хората и най-вече в децата, които по думите му, попиват примерите от заобикалящата ги среда.

„Децата ще са такива, каквито ние ги моделираме. Ако те имат за еталон живота на светии като Лука Кримски и Ефрем Нови, аз съм убеден в тяхното светло бъдеще. Запознахме се с книгите и те са много подходящи с добро повествование, с конкретика и детайли, а и илюстрациите са толкова изящни – литература, която днес все по-малко достига до нашите малчугани.

Аз като градоначалник искам Общината да подпомогне онези деца, които на моменти кривват от правия път и да седнем и да ги научим, и да разберат, че само доброто може да им донесе светло бъдеще.

  ЧУДОТВОРНИ МОЩИ ЗА ПРАЗНИКА НА СУХИНДОЛ
Ще продължим и занапред да ги запознаваме със светци, добродетели и ценностите, които ще ги направят хора“, каза инж. Манолов. Конкретната причина за запознаването на град Павликени с православните книги „Светецът светкавица“, „Свети Лука Доктора“ и „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ бе излагането на иконата с благодатните свети мощи на Ефрем Нови в града.

Хиляди хора дойдоха да се поклонят на светията и присъстваха на молебена за здраве и душевно спасение в храм „Рождество на Пресветая Богородица“ в центъра на града.

През целия ден се стичаха хора от цяла България: Русе, Левски, София, Ловеч, Разград, Варна, Кубрат, Велико Търново, Пловдив, Хасково и Горна Оряховица.