В Европа спират от продажба някои болкоупоскояващи

Европейската агенция по лекарствата спира продажбата на препарати, в които има парацетамол с удължено или модифицирано освобождаване. Причината – възможни рискове за здравето, предава Нова.

От здравното министерство обясниха, че всъщност на българския фармацевтичен пазар подобни медикаменти няма. Освен това, се оказва, че за да влезе в сила подобно разпореждане на Европейската агенция по лекарствата – е необходима и съответната нормативна промяна.

До каква степен обаче българинът прекалява с лекарствата без предписание и до какви рискове води тяхната употреба?

„Повечето от тези разтворими прахчета ги употребявам за настинка“, обяснява Диляна. „Отивам направо в аптеката и си взимам каквото ми трябва“, казва Галин.

Стефан, който идва от Белгия, твърди, че подобна практика има само у нас. „Ние сме задължени да покажем рецепта в Белгия. Иначе няма лекарства. Това е много стриктно правило, но виждам, че в България не е точно така“, казва Стефан.

Въпреки че у нас лекарствата без предписание са по-достъпни, с тях се злоупотребява много по-малко отколкото в Западна Европа и Щатите, твърдят лекари и фармацевти.

„Това, което наблюдавам от моите пациенти – не мисля, че се злоупотребява с болкоупоскояващи, което е голям проблем за развитите страни“, на мнение е д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар.

Все повече случаи на предозиране с лекарства, в които има парацетамол с изменено освобождаване открива Шведската агенция по лекарствата. Затова експертите по лекарствена безопасност от цяла Европа искат въпросните препарати да бъдат забранени.

„В България няма подобни лекарства с удължено освобождаване на парацетамол. Има едно единствено, което съдържа и трамадол, но е със специален режим“, обяснява Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

От здравното министерство напомнят, обаче, че трябва да внимаваме, ако купуваме подобни препарати в чужбина. Иначе, в цяла Европа няма никаква промяна по отношение на лекарствата с нормално освобождаване на парацетамол.

„По принцип парацетамолът е лекарство по лекарско предписание и дозите, които са одобрени и се използват, са безопасни“, пояснява Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Рискове при лекарствата с обикновен парацетамол има, ако се съчетават с алкохол. Пациентите с бъбречни заболявания също трябва да бъдат внимателни с подобни медикаменти. И лекарите, и фармацевтите напомнят, че независимо какво е лекарството без предписание, най-важно е да спазваме указаната дозировка.

Агенция КРОСС

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар