Фентъзи

Поредиците за Хари Потър, „Игра на тронове“ и „Игрите на глада“ бяха набедени от директор на частно училище в Нейлсуърт, че „увреждат детските мозъци“, предаде в. „Индипендънт“, съобщава Дарик.

Греъм Уайтинг публикувал пост в блога на училище „Ейкорн„, в който се обърнал към родителите с молба да забранят на децата си да четат „измислени и плашещи текстове“, съдържащи „дълбоко безчувствени и пристрастяващи елементи“.

Уайтинг, който защитава „старомодните ценности на класическата литература“, пише във „Въображението на детето“, че купуването на „сензационни“ детски книги е като „да храниш детето си с купища добавена захар“. Той призовава родителите да „предпазят“ децата си от „мрачната, демонична литература, прикрита зад магични и свръхестествени елементи“.

„Искам децата да четат подходяща за възрастта им литература и да оставят тези тайнствени, плашещи истории за времето, когато могат да разграничат реалното от въображаемото и вече са научили повече за красотата“, пише директорът.

  В Дания ще строят вълшебен музей на Ханс Кристиан Андерсен (снимки)

Уайтинг твърди, че поредиците за Хари Потър, „Игрите на глада„, „Властелинът на пръстените“ и „Игра на тронове“ подхранват лошото поведение при много от децата и въпреки това книгите не са ограничени за определени възрастови групи.

Директорът на частното училище препоръчва автори като Уърдсуърт, Кийтс, Шели, Дикенс и Шекспир за прочит от децата, макар в техните творби насилието също да е често срещано.