Цветан Цветков Сметна палата

Увеличават се несъответствията в декларациите пред Сметната палата на хората от властта. Това стана ясно от думите на председателя на Сметната палата Цветан Цветков пред bTV, цитирана от КРОСС.

„Ако преди 5-6 години предимно не се декларираха получена наследствена нива или апартамент, то сега се наблюдава засилване на несъответствията, свързани с недекларирано дялово участие във фирми и дружества, както и недекларирани задължения към юридически лица, също така и вземания“, отбеляза той.

Според Цветков, това подсказва, че законът трябва да се актуализира, тъй като не обхваща всички възможности за инвестиции и за придобиване на имоти и доходи.

„Най-много недекларирани доходи са за суми, получени извън заеманата длъжност“, посочи Цветков. Според него, причината е ниският праг – 2000 лв. „Този текст в закона е приет през 2007 г. и вече е неактуален“, смята Цветков.

Председателят на Сметната палата предполага, че едва ли има умисъл при пропускането на деклариране. „Информацията, с която ние боравим, е от официалните държавни регистри. Лицата, които не са декларирали пред нас, в същото време са декларирали пред другите органи“, подчерта шефът на Сметната палата.

  Стабилност! Доходите на 80% от домакинствата у нас са под чертата за нормален живот

„Информацията за недекларирани доходи ние получаваме от НАП. Те са декларирали доходите там, пуснали са си годишната данъчна декларация и са платили данъци. Тоест единствено не е посочено пред нас, но е декларирано в НАП“, уточни той.

Цветков не пожела да коментира конкретни имена във връзка с декларациите. Не се ангажира да каже коя е най-голямата сума, пропусната да се декларира, като обясни, че освен доходи се декларират и имоти.