вино и храна 3

„Фестивал вино и храна“ – Варна 2016, който се организира от Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура с  подкрепата на Община Варна, се открива утре в 16 часа в център „Чайка“ на ул. “Н.Й.Вапцаров“ 5.

Събитието е в партньорство с Варненската туристическа камара, Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Съюза на хотелиерите – ккурортен комплекс „Златни пясъци“, Варненската асоциация на туристическите агенции, Съюза на екскурзоводите в България и др.

Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

Целта е България и Варна да се утвърдят като гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб и да функционира като такава целогодишно.

Това събитие е уникално, както за културния живот в града, така и предизвиква интерес у гостите на града от чужбина, издигайки имиджа на България, като винена и гурме дестинация.

Изложението се провежда за четвърта поредна година във  Варна. То събира над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна, които показват своето производство от вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша – производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители.

В програмата на фестивала са включени тематични семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм.

В трите дни на фестивала се организират тематични гурме обяди и дегустации. Темите са посветени на продуктите от български произход с представянето им, както в нов, така и в традиционен прочит.

Тематични семинари за участниците са свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия, а представянето на техниките на готвене е от признати шеф-готвачи от България и по света.

Акцент тази година ще бъде Street food зоната, където ще се предлагат бъргъри, приготвени на специално барбекю The Big Green Egg, като всеки минувач, ще има възможност да опита и закупи качествена храна директно на улицата.

Повече за изкуството да се пие вино и с какви храни – очаквайте от Спътник бг.

Снимка Спътник бг