Турция удължава извънредното положение с още три месеца

Турция

Турският парламент тази седмица ще гласува за удължаване на въведеното извънредно положение за още три месеца. Това обяви премиерът на страната Бинали Йълдъръм, цитиран от „Хюриет“.

„Нашият парламент ще обсъди и гласува за удължаването на извънредното положение тази седмица“, заяви Йълдъръм пред парламентарната си група.

Турция обяви извънредно положение на 20 юли 2016 г., след смъртоносния и неуспешен опит за преврат. Анкара смята, че той е организиран от движението на намиращия се в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Парламентът ще гласува за трети път за удължаване извънредното положение.

Бинали Йълдъръм призова гражданите да бъдат внимателни в социалните мрежи.

„Искам гражданите и младежите да не споделят постове, които могат да представляват престъпление и трябва да бъдат предпазливи да не са инструмент на терористични организации“, подчерта турският премиер.

Той също заяви, че очаква новата администрация в САЩ да спре да доставя оръжие за сирийската кюрдска милиция YPG. Йълдъръм посочи, цитиран от „Ройтерс“, че администрацията на президента Барак Обама е била отговорна за доставки на такова оръжие.

  Турция издига стена по границата със Сирия

„САЩ не трябва да позволява стратегическото партньорство с Турция да бъде засенчено от терористична организация“, заяви Бинали Йълдъръм пред депутати от управляващата партия в парламента.

Анкара бе разгневена от подкрепата на Вашингтон за сирийската кюрдска милиция, която се очертава като ключов партньор за САЩ в борбата с „Ислямска държава“ в Сирия.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар