Ердоган

Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяването към ЕС, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от съюза се запази, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган заяви още, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да постави Турция под наблюдение е „напълно политическо“ и Анкара не го признава.

Турският президент заяви още, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата.

„Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да искаме още дълго? Говорим за 54 години“, заяви Ердоган.

„Великобритания попита своите хора и те гласуваха за брекзит… Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще и същото нещо беше проведено от Норвегия (…), а същото нещо може да се приложи и за Турция“, каза още той.

  Турски дипломат обещава автономия на Кърджали

Според Ердоган освен това ЕС бил „на ръба на разпадането“.

„Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имат нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни“, смята Ердоган.

„Изглежда, че държавите членки на ЕС не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция“, каза още той.