chasovnik-podarakЧували сме от познати, че да се подари часовник е лоша поличба. И то най-вече на половинка, на любим човек.
Но каква всъщност е истината зад това любопитно поверие и имаме ли основание да вярваме и да го спазваме?

Легендата за часовника има китайски произход. В китайската култура йероглифът, който символизира думичката „часовник“ наподобява по форма йероглифа за думата „смърт“. Китайците са повярвали в това суеверие, а впоследствие то се е разпространило по целия цвят, включително в Европа.

Друга легенда с корени от Изтока пък гласи, че часовниците са заредени с изключително силно негативна енергия. Това важни още повече за старинните часовници, които се предават от поколение на поколение в семейството. Счита се, че те са наслоени с отрицателните вибрации на аурите на всички хора, които са имали близък досег с предмета, отброяващ времето. Източни учения категорично забраняват даряването на часовник и по принцип съветват у дома да не се държат стари вещи, принадлежали на непознати или починали хора.

Хората с гадателски възможности смятат, че часовниците привличат зли духове. Да подарите часовник на приятел или любим човек означава, че рискувате да го загубите – буквално или в преносен смисъл.

Ако все пак искате да поднесете такъв подарък и не желаете да се съобразявате с поверията, можете да го направите, но човекът, на който го дарявате, трябва да „го плати“. Разбира се, сумата би могла да е символична, дори и монета от един или два лева са достатъчни.

Друг ценен съвет за часовниците: никога не приемайте такъв като подарък от непознат човек. Само ако часовникът е подарен с любов, има висок шанс да не привлече проблеми, негативни последици и отрицателно въздействие.

В повечето култури по света не се гледа с добро око да се подарява часовник на възрастен човек. Възприето е, че старите хора се борят с времето, опитвайки се да спечелят за себе си възможност да останат по-дълго с децата и внуците си.

Затова независимо колко сме суеверни, трябва да избягваме идеята за часовник подарък и да измислим друг вариант, по-обвързан с личността и характера на човека и по-малко натоварен с дълговековен негативен смисъл.