Цацаров проговори: Няма от какво да се срамувам, срещата в ЦУМ не е нерегламентирана

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров най-накрая проговори относно станалия известен като ЦУМ-гейт скандал след срещата му с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Това той направи пред БНТ от Брюксел, където е на работно посещение. Той бе категоричен, че въпросната среща по никакъв начин не е нерегламентирана и той няма от какво да се срамува.

„Срещата не е нерегламентирана по простата причина, че у нас регламент за такива срещи няма. В същото време всички тези, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не казаха и дума за това, че, ако такива срещи са толкова грешни, дайте да въведем и механизъм, в който всички тези срещи станат явни, ама не само моите, но и на председателя на ВКС, на членовете на ВСС, а защо не и на хората от изпълнителната власт“, каза Цацаров.

Запитан защо срещата му е била в ЦУМ, Цацаров отговори:

„Защото си представете, че някой от участниците не е искал да се появи в Съдебната палата. Аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които хора аз отивам да се видя с изначалното съзнание, че няма да дискутирам проблеми, свързани с моята длъжност и ще си тръгна без да обещавам, ангажирам, злоупотребявам с длъжността си.

  След сигнала на СПЪТНИК отстраниха полицаите, разследвали потопа в Аспарухово

Така че не съм отишъл на скрито място, не съм отишъл по нощите, не съм отишъл да се крия някъде си. Отишъл съм с охраната от НСО, от която не мога по закон дори да откажа. Тя е постоянно с мен през целия ми ежедневен живот.

Срещата не е с обвиняеми лица, срещата не е с разследвани лица, нито с лица, които са обект на проверка. Нека бъдем съвсем честни в това, когато се правят упражненията върху името на главния прокурор.

Независимо от това дали аз имам позитивни или негативни чувства към лицето Сашо Дончев, той не е обект на проверка, Сашо Дончев не е престъпник. Георги Гергов също не е престъпник. Следователно се стигна до положение, в което нещата се преекспонираха съвсем целенасочено.

За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил и няма да направя. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления е, меко казано, необоснован“, каза Цацаров и поясни.

„Не очаквайте от мен да разкрия битовите подробности на тази среща. Няма от какво да се страхувам по простата причина, че няма от какво да се срамувам“, допълва главният прокурор.

  БСП сигнализира Цацаров за продажбата на Царските конюшни от правителството на Борисов

Главният прокурор отговори и на своя най-голям критик – председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който в петък дори се срещна с премиера Бойко Борисов, а една от точките на разговорите им бяха срещата в ЦУМ.

„Не може да въвличаме институциите в личностните си конфликти, зад които стоят политически амбиции“, обяви Цацаров.

Той се обърна и с въпрос към тези, „които се опитват да поддържат този огън ежедневно“:

„Грешно е да се срещнеш на 200 метра от Съдебната палата, в ЦУМ, с Георги Гергов и Сашо Дончев. Грешно обаче не е тогава да посетиш адвокатска кантора на една от най-маститите адвокатски фирми в София – това не е грешно. Грешно е аз да отида на тази среща, не е грешно член на ВСС – същият този, който пише писъмца навсякъде, да се срещне с лидер на политическа партия. Той в какво качество се среща? Едно не мога да разбера – какво е самочувствието на тези хора да мерят моя морал, а да забравят себе си. Или просто им е удобно да го направят, защото биха лъснали техните поразии“, допълни обвинител №1.

  Две години след потопа в Аспарухово обвинени няма

Запитан с кой лидер на политическа партия се е срещал въпросният член на ВСС, главният прокурор отказа да отговори:

„Не очаквайте от мен да затъна толкова. Няма да сляза на това ниво. Не могат хора, които се опитват да скрият собствените си грехове или да намерят завеса за собствените си страхове, да се упражняват с мен. До тяхното ниво просто няма да сляза.

По същия начин ще кажа за колегата председател на ВКС – зная добре механизма на неговия избор, ценностната му система, устойчивостта на характера му и професионалните му способности. Няма да ги коментирам и няма да ги кажа по една проста причина: първо – от тук, от Брюксел, българският председател на ВКС не може да бъде коментиран или очернян; второ – Върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура и прокурори ще има след Сотир Цацаров и не може да въвличаме институциите в личностните си конфликти, зад които стоят политически амбиции. Ако някой желае да го прави, аз в неговия тон няма да вляза, но едва ли може да очаква, че може да се упражнява върху мен“, заключи Цацаров.

източник:кросс

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар