Андреевски четения

В памет на основателят на Църквата във Варна – св. апостол Андрей, Варненска и Великопреславска св. Митрополия организира Андреевски четения на 29 ноември 2018 г. от 18.00 часа в Юнашкия салон.

Събитието ще открие Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С доклади за зараждането, историята и богословието на ранната Църква ще участват:  д-р Венцислав Каравълчев главен асистент в Богословския факултет на Софийския университет, катедра Историческо и систематическо богословие, доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет и гл. ас. Александър Минчев от Археологическия музей Варна.

Христовите апостоли, изпълнени с благодатта на Светия Дух, проповядвали по всички краища на света Евангелието – благата вест за царството Божие и за възкресението на Иисус Христос. Земите на Северното Черноморие били осветени от стъпките и проповедта на първозвания христов апостол Андрей. Според църковната история Сам Господ Иисус Христос се явил на св. Андрей в гр. Ефес и му заповядал да отиде в Скития – днешните български земи. След призоваването му да проповядва там, апостолът тръгва на север, преминава през Тракия и от там в Скития. Крайната северна точка при това пътуване е гр. Одесополис или Одесос – днешна Варна. Тук той проповядва известно време и успява да обърне доста хора към Христос. В новосъздадената християнска община той ръкополага за епископ апостол Амплий, един от седемдесетте апостоли. Свети Андрей продължава своята апостолска проповед и по- късно приема мъченическа смърт за Христа в гр. Патра на 30 ноември.

  Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с покана за храмовия празник на св. прмчк. Прокопий Варненски

Днес Варненска и Великопреславска св. Митрополия като приемник на апостолската църква на гр. Одесос, продължава да извършва своята мисия да просвещава всеки човек чрез светото Евангелие и Тайнствата на Църквата.

ПРОГРАМА

 

29 ноември

  1. 00 – Вечерня в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично”
  2. 00 – Юнашки салон

– Откриване на Андреевските четения от Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан

Свети апостол Андрей Първозвани  и апостолското начало на Църквата във Варна – д-р Венцислав Каравълчев

Богословието на апостолските ученици – доц. д-р Светослав Риболов

Раннохристиянска архитектура и изкуство по българското Черноморие и околностите му – гл. ас. Александър Минчев


30 ноември – Празник на св. апостол Андрей Първозвани

  1. 30 – Света Литургия в храм „Св. апостол Андрей Първозвани”, кв. „Чайка”