Бюлетина

Екшън се очаква утре във Варненския административен съд, където ще стартира делото за фалшификация на подписи в протоколи на изборна секция в район „Приморски“.

При определен развой на делото може от местния парламент да изхъврчат съветниците Добромир Джиков от „Граждански експертен съвет“ и Божидар Чапаров от „Живот за Варна“.

Значение ще има и друга секция в район „Приморски“ 119, където също има фалшификации, пише варненски сайт.

Върховният административен съд разпореди ръчно преброяване на бюлетините от  избирателна секция No115.

Производството бе образувано по жалба на „Движение 21″ и след решение на съдия Елена Янакиева от Варненския административен съд през декември през 2015 година.

В определението на съда самата съдийка признава, че и 6­те подписа под  два изборни протокола са фалшиви – не са на членовете на избирателната комисия. Но въпреки това приема протоколите за действителни.

В мотивите си съдия Янакиева пише: „Действително, полагането на подписи не е от членовете на комисията е равнозначно на липса на подписи.

  Варненският общински съвет ще обсъжда ремонта на Аспарухов мост

Съдията се позовава на чл. 441, ал. 5, от Избирателния кодекс :„липсата на подпис на член на комисията не прави протокола недействителен.“

Върховният съд не прие това определение и насрочи ново дело с друг съдебен състав. Първото заседание е на 9 май и то ще започне с ръчно преброяване на бюлетините.

Съдът задължава Общинската избирателна комисия да предостави оригиналните протоколи и бюлетини от СИК No115. В залата са призовани 9-имата членове на тази избирателна секция, както и всички 51 жалбоподатели – физически и юридически лица.

2285 реални гласа бяха необходими за получаването на един мандат във варненския Общински съвет.

При отпадането на 6 действителни гласа, подадени за листата на „Граждански експертен център“, като недействителни Добромир Джиков си тръгва от ОбС.

При „Живот за Варна“ ситуацията е по-друга, заради преференциалните гласове. Има хипотетична вероятност при 1 глас по-малко за Чапаров или 1 повече за неговата „съпартийка“ , той може да си замине от ОбС. Тъй като двамата имат равен брой предпочитания от гласоподавателите.

  Почина общинският съветник инж. Кирил Георгиев

В секция 115, където е проблемът, има само 2 гласа за „Граждански експертен център“, така, че промените на практика са изключени.

Без име

2-11