Такси

Увеличение на минималните цени за таксиметров превоз гласуваха членовете на транспортната комисия към Общински съвет – Варна. Съветниците дадоха съгласието си цената да бъде повишена с 0,13 лв., с което тарифата през деня става 0,88 лв., а нощната – 0,98 лв. За да влязат в сила промените, те трябва да бъдат одобрени и от Общинския съвет.

До решението се стигна след множество разговори с представители на таксиметровия бранш, които отдавна настояват за повишение на цените. Днешната среща бе четвърта в рамките само на два месеца.

Таксиметровите компании в града бяха излезли с пет различни предложения за минимален праг, като тарифите варираха от 0,88 лв. до 1 лв. на километър през деня и от 0,98 лв. до 1,20 лева – през нощта. Членовете на комисията одобриха най-ниската мотивирана цена и призоваха таксиметровите фирми да не увеличават първоначалната такса и цената за минута престой. Общинските съветници изразиха също надежда, че след корекцията качеството на таксиметровите услуги във Варна ще се повиши и ще се сложи край на нелоялната конкуренция на градския транспорт.

  Airbus работи по летящи безпилотни таксита

На днешното заседание стана ясно също, че от 2016 г., когато беше въведен т.нар. „алтернативен данък“, има увеличение в броя на такситата във Варна, като през тази година има най-много издадени разрешителни за таксиметров превоз на пътници.

Съветниците изискаха от синдикат „Авто 94” да удостовери своята легитимност. До заседанието на Общинския съвет, насрочено за 19-ти и 20-ти декември, председателят Димчо Иванов ще трябва да представи удостоверение за актуално състояние, както и официален документ за броя водачи, членуващи в синдиката.