Тръмп и Меркел

От първата им среща не се и очакваше кой знае колко. Тръмп тепърва има да усвоява ролята си на президент, а Меркел може много да му помогне. Стига това да не е против интересите на Германия, посочва Миодраг Сорич в коментар за Дойче веле.

Само без фалстарт, моля! Канцлерката Меркел и президентът Тръмп си бяха поставили за задача да подчертаят нещата, които ги свързват, а не тези, които ги разделят. И те направиха точно това – поне пред медиите.

Всички усетихме обаче колко напрегнат изглеждаше домакинът. И нищо чудно след като се виждаме колко трудности среща той във Вашингтон – било то в миграционната политика, в отношенията с тайните служби или пък в реформата на здравеопазването. И точно затова президентът в никакъв случай не бива да допусне фал с един от правителствените лидери с най-дълъг опит в света. Въпреки бежанската си политика, която много американци отхвърлят, Меркел има огромен авторитет във Вашингтон. Впечатляваща за САЩ е най-вече икономическата мощ на Германия.

  Меркел оптимист за Еврозоната: Проблемите в италианските банки няма да се отразят на ЕС

Тръмп е третият американски президент, с който Меркел трябва да намери общ език и принципно разбиране по политическите въпроси. При тази първа среща Меркел се справи дори много добре. Тя изглеждаше суверенна, неотлъчно поставяше един след друг най-важните въпроси: общите ценности, отношенията с НАТО, отворените граници в ЕС, свободната търговия и подобряването на отношенията с Русия – но само след като се реши украинската криза. Единствената по-остра забележка, която си позволи канцлерката: по-добре да си говорят един с друг, отколкото един за друг. Тези нейни думи очевидно бяха адресирани към Тръмп и неговите арогантни нападки срещу Меркел по време на предизборната му кампания. Изглежда, сякаш сега Тръмп бе решил да поправи малко впечатлението – пред германската канцлерка той се държа подчертано внимателно и учтиво.

Малки победи

И двете страни си размениха по една мъничка победа: Меркел обеща (още веднъж), че Германия ще повиши разходите си за отбрана, а Тръмп на свой ред изради привързаността си към НАТО. Което обаче съвсем не означава, че двамата нямат различия. Например в търговията: на пресконференцията Тръмп не каза нито дума за Договора за свободна търговия между ЕС и САЩ, за който канцлерката обаче не пропусна да отбележи, че би бил от полза и за двете страни. По-точните думи двамата вероятно са си разменили по време на срещата им на четири очи.

  Ангела Меркел: Европа няма да разчита повече на САЩ и Великобритания

Политическите позиции на Меркел са добре известни: възхищение към САЩ, трайна обвързаност с НАТО и ЕС, защита на западните ценности. По-скоро Доналд Тръмп е този, който с изявленията си през последната година пося съмнения относно това какви точно са политическите му виждания. Сега опитни политици, като Меркел или японският премиер Абе, го карат стъпка по стъпка да заеме ясна позиция. Така че: постът прави държавника, а не обратното.

Меркел може да помогне

Тази първа среща между Меркел и Тръмп ще бъде последвана и от други. От сегашната визита не се и очакваше кой знае колко. Тръмп тепърва има да усвоява ролята си на президент. И Ангела Меркел може да му помогне – стига германските интереси да позволяват това. Защото от едно разцепление на Запада не би спечелил никой. Даже и враговете му.

източник:кросс