IMG_0369

Обвинителният акт срещу двамата бивши общински полицаи трещи от цинизми!

Днес Районният съд във Варна даде ход на делото срещу двамата бивши полицаи от Общинска полиция Йорданка Манушкина и Илиян Танев за лъжесвидетелстване. Те са обвинени по чл. 290, ал.1, вр.чл.26, ал.1, от НК.

За разлика от предното заседание, когато Танев не се яви в залата, повален от дископатия, сега той дойде в Съдебната палата в бодро настроение.

Всички призовани по делото свидетели бяха налице – бизнесменът Лъчезар Братоев, Георги Георгиев, Елена Хубенова, плицаят Юри Юриев. Адвокатът на Танев отново не се появи, но се оказа, че е преупълномощил Николай Балачев.

По тази причина съдията разпореди обвинението да изчете не диспозитив, а целия обвинителен акт. Да се запознае прясно назначеният защитник.

IMG_0372

Трябва да кажа, че се изчервих десетина пъти, докато слушах какви свидетелски показания са давали Манушкина и Танев за поведението на Лъчезар Братоев при инцидента в местност Салтанат на 2 февруари 2014 година.

Невероятно е как спор за това, дали Елена Хубенова е паркирала джипа си пред разсадник „Мимоза“ в нарушение на кметската заповед за движение в парка, или е права – според определение на ВАС, спиращо заповедта на кмета, се е превърнал в толкова уродлив казус.

IMG_0371

Но да се върнем в съдебната зала. В обвинителния акт е записано, че Илиян Танев в условията на продължавано престъпление е излъгал разследващия полицай Мария Шивачева от Второ РУ и съдия Атанас Шкодров от Районния съд по време на делото срещу Братоев – за обида и стълкновение със служебни лица от състава на МВР. Манушкина отговаря по същия текст, но е лъгала пред разследващ полицай Мая Кънева и пред гореизписания съдия.

  Уволниха дисциплинарно полицай Илиян Танев, Йорданка Манушкина - недосегаема (обновена)

По-тъжното е, че в акта на прокуратурата бъка от псувни, уж изречени от Лъчезар Братоев срещу полицаите. Те твърдят, че бизнесменът е блъснал в гърдите Илиян Танев, че е заплашвал да уволни  цялата смяна полицаи, когато вече е бил задържан във Второ РУ.   „Червенобузест педераст нещастен“, „педал“, „Ще ти е…а майката, „малка пи…а“ са част от приписаните на Братоев изрази, уж отправени към общинския полицай.

IMG_0370

И той, и колежката му Йорданка Манушкина, в хор твърдят едно и също в показанията си.

Манушкина се кълне, че Братоев й казал „Много си красива в тази униформа, но ако я съблечеш и ми дадеш да те н….ба, и пари ще ти дам, ще останеш доволна. Сега и без това жена ми я няма“. 20 минути в акта на държавното обвинение звучаха именно такива изрази, които те карат да се почувстват неудобно, че си в съдебна зала.

След мъките с обвинителния акт, започна разпит на Лъчезар Братоев, който пък заяви, че като бил с една белезница на ръката, стегната жестоко от полицай Илиян Танев, в Салтанат, той направил зад гърба му 3-4 движения, имитиращи полов акт и му казал: „Сега ще те е…а.“

  Районна прокуратура – Сандански се самосезира във връзка с изнесена информация за незаконно изсичане на дървета в града

На това място от разпита Илиян Танев започна да се смее и бе предупреден от съдията, че ще го глоби и изгони, ако това се повтори. Съдията заяви на присъстващите в залата, че ако някой излезе, повече няма да  бъде допуснат вътре.

Въпросите на защитника на Йорданка Манушкина към Лъчезар Братоев бяха в посока видеозаписите от камерите на „Мимоза“, които са били предадени на съда по време на предходния процес, оневинил бизнесмена, от собственика на разсадника. Самият оневинен подсъдим разполагал с флашка с този материал.

Адвокат Иван Ангелов се заинтересува и от клиповете, направени от мястото на инцидента от другите свидетели – Георги Георгиев и приятелката на Братоев – Веселина.

Лъчезар Братоев обаче каза, че е бил неточен, като е  казал, че разполага  с такива.  Георгиев не бил направил запис, а Веселина само била снимала с телефона си, като фотосите са предадени на съда. Видеото, качено на профила на бизнесмена, било взето от излъчено предаване по БНТ1.

Манушкина

Днес делото няма шанс да приключи. Към момента вървят разпити на останалите свидетели, като от реда си е минал и Юри Юриев, който се отказа от показанията си по време на процеса срещу  Лъчезар Братоев м.г.  И така се обърна палачинката по казуса и се стигна до наказателен процес за лъжесвидетелстване  срещу Танев и Манушкина.

  От МВР-Варна: Полицаите Танев и Манушкина вече не са наши служители

Припомняме, че Илиян Танев бе дисциплинарно уволнен от Областната дирекция на МВР – Варна, след образуването на досъдебното производство срещу него и партньорката му.

Преди старта на процеса днес бившият общински полицай каза пред Спътник, че към момента е безработен, жена му го храни и живеел в къщата на баща си в Долни чифлик.

Танев заяви също, че се чувства предаден от няколко свои колеги и е ясно кои са те. А предателството вероятно било извършено срещу пари.

Илиян Танев - адвокат Иван Ангелов

Йорданка Манушкина  навреме се премести от Общинска полиция и в момента  работи като граничен полицай на летища Варна. Дисциплинарката срещу нея бе прекратена, а дали ще се възобнови, ще стане ясно след приключването на делото за лъжесвидетелстване. Поне в този дух бе информацията от ГД „Гранична полиция“, откъдето отговориха на въпрос на Спътник относно започнатата и докарана доникъде проверка срещу Манушкина.

Има ли всичко това връзка с факта, че родителите притежават собствен хотел в Банско, можем само да гадаем. Витае в публичното пространство информация и че Манушкините роднини имат солидни връзки по върховете на съдебната система в държавата.

Снимки Спътник бг