Тодор Тагарев открива изложба във Военноморския музей във Варна

На 11 ноември (събота) от 11.00 часа във Военноморския музей (ВММ) във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев ще открие изложбата „Враг/Приятел“.

Подготвена от Националния военноисторически музей, чийто филиал е ВММ, тя разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – Турция, Русия и Германия.

Отношението на съвременния българин към тези страни обикновено е полярно и емоционално наситено, за което откриваме предпоставки в историята. Проследявайки периода между Освобождението и Втората световна война, когато междудържавните отношения преминават от приятелски към вражески, и обратно, експозицията предизвиква посетителите да избягат от стереотипите в мисленето и да създадат своя интерпретация на историята, задавайки си въпроса дали на международната сцена могат да съществуват вечни приятели и врагове.

Три емблематични истории, свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения илюстрират многопластово темата в личен, обществен и държавнически план. Историята на капитан Атанас Атанасов и капитан Шукри бей представя срещата на стрелялите един срещу друг по време превземането на Одринската крепост командири, която протича не във вражеска, а в атмосфера на толерантност и зачитане достойнствата на противника. Израз на променящото се в годините отношение към Русия са дългогодишният строеж и промяната в наименованието на катедралния храм „Св. Александър Невски“ след бомбардировките на Варна от руска ескадра по време на Първата световна война. А разказът на полк. Димитър Младенов представя тежките мигове, преживени от една българска дивизия, в критичните дни след преориентацията на България по време на Втората световна война, когато Германия от съюзник се превръща във враг.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар