Теменужка Петкова с поредна изцепка: Енергийната система е стабилна въпреки върховото потребление

Теменужка Петкова

Вчера бе надминат 20-годишен рекорд в натоварването на елетроенергийната ни система, но системата ни е стабилна и работи добре. Това каза на брифинг министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, предаде Агенция „Фокус“. Ниските температури са довели до върхово потребление на ток.

„Вчера системата ни достигна своя пик, надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата. Всички мощности работеха на 100%. Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия, в две имаше проблем – ТЕЦ „Русе“ и ТЕЦ „Бобов дол“. За радост нещата се нормализираха и ТЕЦ „Бобов дол“ вече работи“, обясни министърът в оставка, като поясни, че не може да бъде активиран студеният резерв на ТЕЦ „Русе“.

„Изпълнителният директор на ЕСО поиска помощ от Румъния. Става дума за предоставяне на помощ, която е ясно определена в Организацията на всички електроенергийни оператори в Европа. Всяка страна иска помощ, ако има възможност я предоставя, ако не – отказва. Те отказаха“, коментира Петкова. „Ние отказахме помощ на друга наша съседка, искаха приблизително 200 мегавата. От страна на Турция искаха помощ. Такава помощ се оказва непрекъснато. Това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително“, поясни още тя.

  Петкова: Не са изключени аварии с тока заради студа и снега

„Българската електроенергийна система е стабилна, работи добре. Енергийните ни предприятия работя почти в максимален режим, няма проблеми“, допълни Теменужка Петкова.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар