Ето как изплашиха до смърт момченце от София

izmami-tel

Децата в София – на прицел на телефонните измамници. В последния случай престъпниците дори са проучвали предварително семейството и 13-годишното им дете. Те са използвали информацията в телефонния терор, продължил близо 2 часа, съобщава БНТ.

От съображения за сигурност, семейството пожела да остане анонимно и застана с гръб към камерата. В същото време, по думите на бащата, полицията не е реагирала.

Преди три дни 13-годишно момче, което условно наричаме Калоян, се прибира от урок. Часът е 10.30 сутринта, а родителите му са на работа.

Докато детето се подготвя за училище, непознат номер му звъни. Човекът от другата страна се представя за директор в училището, където майка му е преподавател.

„Този ми казва, че се обажда директорът на 31-во училище и ми казва, че майка ми е тежко ранена, защото е избухнало парното и е станало пожар. Аз звъннах на майка ми и тя не ми вдигна и много се стресирах”, казва детето.

  Тръгва проверка и за имотното състояние на Чоков и съдружниците му

И тъй като версията на измамниците изцяло съвпада с реалността, детето нито за миг не се усъмнява, че е станало жертва на телефонна измама. Минути по-късно, престъпниците звънят отново.

„Понеже трябват няколко златни шини и пирона и ми каза, че парите трябва да се намерят и искат 15 000 лв. След това ми каза, че баща ми му е казал, че парите са вкъщи”, разказва Калоян.

На въпроса къде е баща му, измамниците отговарят, че в този момент дарява кръв, за майка му. След това започват да му подсказват къде биха могли да са скрити парите. Държат детето на телефона, докато то рови из апартамента и го уверяват, че когато намери сумата ще пристигне линейка, да го заведе в болницата. След дълго търсене, обаче Калоян се усъмнява в думите на измамниците.

„Аз затворих за малко и той взе, че ми звънна и аз го питах: „Тати, кога свърши преливането” и той ми каза: „Какво, какво?”, добавя ученикът. Осъзнал, че детето му е станало жертва на измама, таткото веднага звъни на полицията.

  Прокуратурата е започнала проверка на цялостната дейност на зам.-министър Цветан Димитров

„Докато ставаше всичко това, аз естествено тичах към вкъщи. Може би за пет минути стигнах”, обясни бащата Петър.

Оказва се, че в процеса на разговора с престъпниците, Калоян е дал и адреса си. Докато тича към дома бащата звъни на 112 за да потърси помощ от полицията. Но вместо патрул на адреса, те изпратили екип, който да обикаля из района.

„Не се притеснявайте, те са само телефонни измамници, те не са взломаджии, няма да дойдат и да ви нападнат”, казали от полицията на родителя. „Не, нищо друго не са поискали, аз попитах „Това ли е?” и те казаха „Да, това е, друго няма какво да направим”, добавя Петър.

От полицията заявили, че докато случаят е на етап разследване, няма как да бъде изнесена информация. От пострадалите, обаче, не са взети показания.

източник: блиц.бг