Volkswagen представи робот - зарядна станция за електромобили

Германският производител на автомобили Фолксваген (Volkswagen) представи роботизирана система, която може автономно да зарежда електромобили. Компанията има подобна идея от поне година, но едва сега показва работещ неин прототип.

Роботизираната зарядна станция много напомня с външния си вид на дроида R2-D2 от "Междузвездни войни". Тя работи напълно самостоятелно, без да е необходима човешка намеса - от отварянето на резервоара до пълното зареждане на електромобила.

Идеята на Фолксваген е мобилната станция да зарежда превозните средства, които са паркирани в големи жилищни комплекси, без да се налага колите да спират на скъпи специализирани места за зареждане. В добавка - системата може да зарежда няколко електрически автомобила едновременно.

Тя се състои от водещ робот, както и няколко енергийни блока, които компанията нарича батерийни вагони. При пълен заряд, всеки един от тях е в състояние да отдаде около 25 kWh, а е възможно и бързо зареждане с до 50 kW.

Изграждането на ефективна инфраструктура е едно от най-големите предизвикателства в сектора. Прототипът на Фолксваген е едно от възможните решения на този проблем. Компанията се надява в началото на 2021 г. да успее да пусне в употреба иновативните зарядни станции.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар