Вътрешна мълниезащита - защита против пренапрежение

Действията, които се предприемат за предпазване от пренапрежение, могат да бъдат срещнати под названието вътрешна мълниезащита. Това е така, защото единият вид пренапрежение, което може да достигне до електрическата мрежа е с т.нар. атмосферен характер - причинен от директно или индиректно попадение на мълния. 

Такова пренапрежение може да достигне до електрическата ни мрежа, дори когато мълнията е попаднала на няколко километра от нас. 

Устройствата, които се предлагат за осигуряване на защита от пренапрежение се наричат аресторни защити или катодни отводители. Най-общо казано, чрез тях възникналите смущения /пренапрежения/ биват „отвеждани към земя“, като по този начин до електроуредите, които използваме достига необходимото оптимално работно напрежение. 

Фирма ДИКОМ ООД, която развива дейността си повече от 15 години и е тясно специализирана в сферата на мълниезащитата, предлага на българския пазар катодни отводители, произведени от испанската компания MD Equipos Tecnológicos.

Аресторната защита /SPD/ се монтира в главното електрическо табло. Не всички електрически инсталации са еднакви (TN-C, TN-S, TN-CS, TT, IT), но за сметка на това е необходимо на всички да бъде осигурена ефективна защита. Поради това са разработени различни устройства, които да отговарят на потребностите на защита на съответната електрическа мрежа. 

SPD устройствата, предназначени за мрежи ниско напрежение са класифицират като: 
- Устройство против пренапрежение тип 1 (клас 1) 
Този тип устройства се препоръчват за инсталации, които е силно вероятно да бъдат засегнати от пренапрежение с атмосферен характер (попадение на мълния). 
- Устройство против пренапрежение тип 1+2  (клас 1+2)
- Устройство против пренапрежение тип 2  (клас 2) 
- Устройство против пренапрежение тип 2+3 (клас 2+3) 

Тези устройства са предназначени да предпазват електрическите мрежи и електронните устройства от пренапрежения, възникнали в следствие на атмосферен и комутационен характер. 

Всички мерки за мълниезащита се нуждаят от комплексен подход, приложен от професионалисти в сферата. При необходимост от такъв, можете да се доверите на специалистите от Диком ООД!


Автор: Ss
Напиши коментар