Учени откриха как да превръщат атмосферния въглероден диоксид във въглища

Чрез евтин и масов метод учени от Австралия могат да обърнат глобалното затопляне, връщайки опасния въглероден диоксид обратно под земята Изследователи от Кралския технологичен институт в Мелбърн са разработили евтин и ефективен начин за превръщане на атмосферния въглероден диоксид в твърди частици от въглерод. Тази нова технология за улавяне на въглерод може да бъде от ключово значение за намаляване на количеството на този опасен парников газ в атмосферата ни. Повечето подходи за премахване на CO2 се фокусират върху компресирането му до течност, която след това се инжектира в подземни хранилища.  Тези методи са опасни, тъй като има вероятност въглеродният диоксид да изтече от местата за неговото съхранение.

От въглероден диоксид до въглища

Новият подход, докладван в Nature Communications, може да се окаже по-устойчив и да предотврати нежелани течове. Той е проектиран по такъв начин, че може да се прилага в голям мащаб. Изследователите са успели да разрешат предходни проблеми, пред които са се изправили, опитвайки се да превърнат въглеродния диоксид във въглища.
„Макар да не можем да върнем буквално времето назад, превръщането на въглеродния диоксид във въглища и връщането му обратно в земята е нещо като пренавиване на часовника за въглеродните емисии“.
Това заяви в изявление съавтора на новия метод д-р Торбен Данеке.
„Досега CO2 можеше да бъде превръщан в твърдо вещество само при изключително високи температури, което го правеше индустриално неприложим. Чрез използване на течни метали като катализатор, ние показахме, че е възможно да превърнем газа обратно във въглерод при стайна температура. При това процесът е ефективен и изключително подходящ за мащабно приложение.“
Екипът използва течна сплав от галий, индий, калай и церий. Течният метал се съхранява в стъклена тръба, през която преминава жица. Към въздуха в стъклената тръба се добавя малко вода. Чистият CO2 се насочва през стъклената тръба и едновременно с това по жицата се пропуска електричество. В резултат на това на повърхността на течната сплав започват да се образуват въглродни люспи. Те се премахват, за да се позволи непрекъснато улавяне на въглерода от въглеродния диоксид.

След процеса остават само въглерод и чист кислород

Единствените странични продукти от процеса са въглеродни люспи и чист кислород. Въглеродът може просто да бъде заровен обратно в земята или да се използва за производство на материали от въглеродни влакна.
„Странична полза от процеса е, че въглеродът може да притежава електрически заряд, което го превръща в суперкондензатор. Така че потенциално той може да се използва като компонент в бъдещите превозни средства“,
обясни главният автор на метода д-р Дорна Есрафилзаде. Изследването е първата реалистична стъпка към твърдо съхранение на атмосферния въглерод. А това е крайно необходимо. След Индустриалната революция в атмосферата са вкарани над 1300 милиарда тона CO2, около една трета от които са били освободени от 2000 г. насам. Източник: Technology.bg


Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар