Суперавтомобил ускори до 474,8 км

Във Флорида, САЩ, на пистата на авиокосмическия център Кенеди беше поставен нов световен рекорд за скорост за серийни автомобили. Суперавтомобилът SSC Tuatara ускори до 474,8 км/ч . Видеото от състезанието беше публикувано в официалния Youtube канал на SSC.

Трябва да се отбележи, че това не е първият рекорд за американския суперавтомобил. През октомври 2020 г. той достигна 532 км/ч , но поради неточност на измервателната апаратура рекордът не беше зачетен.

Опитът трябваше да се повтори, но през януари 2021 г. SSC Tuatara успя да достигне само 455,3 км/ч . Това обаче беше достатъчно за световния рекорд за скорост и беше записано в Книгата на рекордите на Гинес.

И сега SSC ​​Tuatara подобри собственото си постижение. За надеждност скоростта по време на състезанието беше измерена по три различни начина.

Екипът на SSC ​​няма да спре дотук и все още иска официално да надскочи прага от 500 км/ч. Така Туатара ще се готви за нов опит за рекорд.

SSC Tuatara се задвижва от 5,9-литров V8 с двойно турбо с мощност 1750 конски сили. с . и има много замислена аеродинамика. Ускорява до 100 км/ч само за 2,3 секунди. Цената на автомобила е около 1,3 милиона долара.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар