Над 1 милиард Android устройства с риск от хакване

Повече от милиард устройства с Android са изложени на риск от хакване, защото вече не са защитени от актуализации за сигурност. Уязвимостта може да остави потребителите по целия свят, изложени на опасността от кражба на данни, искания за откуп и други атаки на злонамерен софтуер. Всеки, който използва телефон с Android, произведен през 2012г. или по-рано, трябва да бъде особено загрижен. По данни на Google се установява, че 42,1% от потребителите на Android по целия свят са на версия 6.0 от операционната му система или по-ниска. Според бюлетина за сигурност на Android, през 2019 г. не са издавани пачове за сигурност за системата Android за версии под 7.0. Статистическите данни сочат, че двама от пет потребители на Android по целия свят вече не получават актуализации за сигурност. На тестване са подложени пет телефона - Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG / Google Nexus 5, Samsung Galaxy S6 от антивирусна лаборатория AV Comparatives, къдет бяха заразени със злонамерен софтуер. Той успя да проникне във всеки телефон, създавайки множество разрушения. Необходимо е Google, като основен технологичният гигант да подпомогне потребителите, чиито устройства вече не се поддържат и да осигури по-голяма прозрачност относно това колко дълго ще се предоставят актуализации за смарт устройства. Мобилната индустрия трябва да свърши по-добра работа, като предоставя подкрепа на клиентите за техните възможности, след като актуализациите за сигурност вече не са налични. Скъпите устройства с Android имат много кратък срок на годност, преди да загубят поддръжка за сигурност, оставяйки милиони потребители на риск от сериозни последици, ако станат жертва на хакери. Как да проверите дали телефонът ви е уязвим и какво да направите:
  • Ако устройството ви с Android е на повече от две години, проверете дали може да бъде актуализирано до по-нова версия на операционната система.
  • Ако сте на по-ранна версия от Android 7.0 Nougat, опитайте да актуализирате чрез Settings> System> Advanced System update.
  • Ако не можете да актуализирате, телефонът ви може да бъде застрашен от хакване, особено ако използвате версия на Android 4 или по-нова, в такъв случай внимавайте за изтеглянето на приложения извън магазина на Google Play
  • Също така внимавайте със съмнителни SMS или MMS съобщения
  • Архивирайте данните на поне две места (твърд диск и облак)
  • Инсталирайте мобилна антивирусна програма чрез приложение, но имайте предвид, че избора е ограничен за по-стари телефони
Източник: www.bbc.com


Автор: Велина Великова
Напиши коментар