Корабът "Сигнус" полетя към МКС с 3,5 тона товар (ВИДЕО)

Американският непилотиран товарен кораб "Сигнус" на компанията "Орбитал Ей Ти Кей" бе изстрелян тази сутрин от космическия полигон в Кейп Канаверал, в щата Флорида, към Международната космическа станция (МКС), предадоха АФП и Ройтерс, цитирани от Дарик.

Корабът бе изведен с ракета носител "Атлас-5".

"Сигнус" ще достави на астронавтите в МКС 3,5 тона храна и научна апаратура, включително 3D принтер.

С него се правят инструменти чрез нагряване на пластмаса, метал и други материали, които се наслояват и така се получават триизмерни предмети.

"Ако имаме възможност да избираме за какво да използваме този принтер, аз съм сигурен, че можем да проявим голямо творчество", каза командирът на МКС Тим Копра в интервю, дадено от станцията вчера.

Това е петата мисия на "Сигнус" към МКС, която е в орбита на височина около 400 км над Земята, посочва АФП. Очаква се товарният кораб да се скачи с МКС в събота и да остане с нея в орбита два месеца.

Първоначално изстрелването беше насрочено за 10 март. Стартът обаче бе отложен след като при стандартна проверка в един от пакетите с храни за екипажа бе открита черна плесен. Наложи се допълнителна проверка и дезинфекция на всичкия товар, предназначен за МКС.

ВИДЕО
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар