Кога е най-подходящото време да се сдобием с мълниезащита?

Има събития като гръмотевичните бури, които не се влияят от нашето ежедневие и това, в колко нетипична обстановка се намираме в момента - те винаги са били и винаги ще бъдат част от битието ни.
Отвеждането по безопасен начин на енергията от директно попадение на мълния, така че да се избегнат поражения по защитаемия обект (жилищни сгради, заводи, училища, складови пространства, селскостопански постройки и т.н.), се осигурява чрез изграждане на мълниезащитна система.
Спецификите при инсталиране на мълниезащитата са нормативно определени от законодателството във всяка страна. Системите за мълниезащита бива два основни вида – пасивни (конвенционални) и активни (с мълниеприемници с изпреварващо действие).
За нас допълнителна информация по темата „Мълниезащита“ даде инж. Иво Иванов, който има повече от 15 години опит в сферата. Той сподели, че все повече хора се интересуват от безопасността си, проучват и взимат информирано решение как да защитят имуществото си.
Негова основна мисия е да се бори с битуващите митове, които са свързани с недостатъчното познаване на материята като „моята сграда е по-ниска“, „съседът ме пази“, „има една къща горе на хълма – нея ще удари първо“, „мълнията удря само веднъж на едно място“, „в градска среда няма опасност“ и прочее. „Всичко това е абсолютно невярно, но докато се обръща внимание на такива митове, хората пропускат възможността да се запознаят с реалните методи, чрез които могат да се избегнат проблемите, причинени от директно попадение на мълния“, споделя инж. Иванов - управител на фирма „Диком“ ООД, гр. Варна.
Според него настъпването на пролетния сезон е най-подходящото време да обърнем внимание на осигуряване нашата безопасност и тази на имуществото ни, тъй като през пролетта се наблюдава най-голям интензитет на гръмотевични бури и би било добре да посрещнем този сезон подготвени.  
Oсвен да изпълнява своята основна функция, качествената мълниезащита, ни носи и допълнителни ползи. „Например, без мълниезащита, дори и имотът ни да е застрахован, евентуална щета няма да бъде покрита, след като обектът не е обезопасен спрямо нормативните уредби“, споделя от опита си инж. Иванов. Документите, които са необходими за въвеждането на една система в експлоатация и за последващото ѝ застраховане се осигуряват от фирмата, изградила мълнезащитната инсталация. За своите клиенти фирма Диком ООД изготвя пълен набор с документи като техническо досие, обяснителни записки, дневници за проверки, сертификати за произход на всеки един от вложените материали.
Споделя, че в работата си се води от принципите да влага максимално качество, като от тази година представлява ексклузивно за България испанска компания, специализирана в предлагането на висококачествени решения в областта на мълниезащитата, акумулирала близо 50 години опит и познания в сферата – AIDITEC SYSTEMS. Въпреки дългогодишния си опит с материалите за активна мълниезащита, е бил силно заинтригуван от тези продукти, за които казва, че комбинират такъв набор от отличителни качества, който ги прави продукти без аналог на българския пазар. Мълниеприемниците с изпреварващо действие АIDITEC серии АDVANCE, SIGMA и ELECTRON са предназначени да предпазват обекти с различна големина от еднофамилни жилищни сгради до промишлени бази. Предлагат се с време за изпреварване 15 μs, 25 μs, 37 μs, 45 μs, 60 μs.
Според специалиста, природните стихии могат само да се овладяват - но единствено чрез знания, експертиза и влагане на висококачествени материали, като „всичко под това ниво, би ни поставило отново пред риск, тъй като природата е най-голямата сила, позната на човечеството!“.


Автор: Сътрудник
Напиши коментар