Ford ще произвежда електрическия Mustang в Китай

Четвъртият най-голям производител в света Ford ще започне да произвежда електрическите модели от серията Mustang в Китай. Компанията ще се опита да се включи в конкуренцията на китайския пазар, където своя продукция вече имат водещият производител на електромобили Tesla, а също така и BMW, и Volkswagen.

Досега автомобилите от тази серия на Ford можеха да се купят в Китай само като внос, което значително увеличаваше цената им. Моделът Mustang Mach-E има пробег до 480 км. и цената му започва от около 43 000 долара.

Очакванията са продажбите на електрически коли да растат много бързо в Китай, която сред най-слабо засегната от коронавируса икономика в света.

Според Би Би Си Китай е сред най-големите пазари за превозни средства, като общо в страната се продават по 20 млн. годишно. Към момента около 5% от тях са електрически, но различни прогнози показват, че те ще достигнат 20% до 2025 г. Сред основните причини е политиката на много по-евтина регистрация на електрическите автомобили, спрямо тези с двигатели с вътрешно горене. 

Към момента най-много продажби на електрически автомобили в Китай правят местните марки BYD (190 хил. бройки през 2020 г.), NIO (44 хил. бройки), Xpeng Motors (27 хил. бройки), WM (22 хил. бройки) и Tesla (около 50 хил. бройки).

Guiliver/Getty images
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар