На 19 май 2018 г. Театър Българан, Студио „Палас“ и Военноморският клуб за първи път съвместно се включват в Европейската нощ на музеите. Те ще посрещнат свои гости в сградата на Военноморския клуб във Варна.

Подготвената програма е възможност за познавателно пътуване към миналото, но заедно с това тя е атрактивна и забавна. В нейното начало Музикално-артистична формация „Палас“ ще изнесе за младите свой концерт. Важен акцент е представянето на документалния филм за варненския боксьор Георги Георгиев, известен на гражданите като Бате Най, след което ще се проведе и среща на живо с него.

В своя мултимедийна беседа, популярният краевед Християн Облаков ще запознае присъстващите на събитието с Катедралния площад на Варна и една от знаковите му сгради – Военноморския клуб. Своеобразен „гвоздей“ на програмата е представянето на възстановки на военни униформи на офицерското братство от началото на ХХ в. Чрез документалния филм „Майстор Боян Николов и Варненският градски часовник“ се обединява в едно познатото и неизвестното за сегашния, третия по ред майстор след Първомайстора Отон Иванов и сина му Иван Отонов, който се грижи за знаковия Градски часовник на Варна край Катедралата.

В края на програмата ще бъде излъчен забавният филм „Варна през 1999 година” по едноименния фейлетон на Любомир Стремски, публикуван във вестник „Варненски кореняк” на 1 декември 1928 г.

Театър Българан – Варна
Студио Палас – Варна
Военноморски клуб – Варна

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ, 2018

18.30 ч. Концерт на музикално-артистична формация Палас.

19.00 ч. “Като на инат. Варненският боксьор Бате Най.”
Документален филм от цикъла “Пътуване към миналото”.

19.30 ч. Среща със Заслужилия треньор по бокс Георги Георгиев – Бате Най.

20.30 ч. “Военноморският клуб – емблематична сграда край Катедралния площад във
Варна.”
Мултимедийна беседа на Християн Облаков.

20.50 ч. “Униформите на офицерското братство в началото на XX век”
Представяне на възстановки на военни униформи.

21.20 ч. “Майстор Боян Николов и Варненският градски часовник.”
Документален филм от цикъла “Пътуване към миналото”.

21.30 ч. “Варна през 1999 година.”
Видео документален разказ по едноименния фейлетон на Любомир Стремски
от 1928 година.

Вход свободен