Татяна Дончева

Президентът да назначава и да уволнява главния прокурор. Това е една от промените в Конституцията, за която настоява лидерът на Движение 21 и кандидат за президент Татяна Дончева. Заедно с кандидата за вице – Минчо Спасов, тя е готова за реално стартиране на конституционна реформа.

Изработване на макета на конституцията в нов вид, който обществото да може да пипне, да види, да прецени дали ще им свърши работа, посочи Дончева в ефира на БНТ. В момента ние сме изправени пред ситуацията да няма кой да изготви и покаже такъв макет, смята тя.

Разбира се, тази идея предпоставя, че съдебната система ще се състои от съда и че ВСС ще бъде за съдиите и че съдебната власт ще се състои от тях, между тях, а държавното обвинение ще бъде фигурата, която се излъчва с пряк избор и ще носи отговорност пред нацията за това какво прави националното обвинение.

Президентът е извън трите власти, каза още Татяна Дончева.

  Татяна Дончева се изцепи: Очаквам да привлека протестния вот на изборите

Според нея трябва да се стигне до онова съгласие, че Великото народно събрание е необходимо за премахване на ВНС, което сега е пречка.

Най-много на прокуратурата в момента влияят кръгът „Пеевски“ и сегашното правителство, допълни още бившият прокурор.

В отговорна въпрос лява кандидатура ли е, Татяна Дончева заяви: Ние сме мажоритарни кандидати.

Президентът е мажоритарно избиран и надпартиен.  Когато вие излъчите на този пост човек, който е прекалено свързан с политическа конюнктура, е много трудно да го направите независим, каза кандидатът за „Дондуков“ 2.

По думите й, в момента е необходим президент, който ще оправи нещата с фина отвертка, внимателно, без да се сили.

Никой свързан с това правителство или с правителството на Орешарски не могат да бъдат промяна, допълни тя. Затова Дончева смята, че в момента Движението е в реална ситуация да получи добър резултат.

Аз желая на нашите симпатизанти, които участваха досега в организацията, да продължаваме така и да се окаже, че ние сме на балотажа, а от там нататък ще видим, каза Дончева.

  Глупостта е опасна за вашето здраве!

Татяна Дончева коментира и думите на новоизбрания руски депутат Пьотр Толстой „Ще купим цяла България“ :

„Много грубо. Чистосърдечно грубо“, каза Дончева и посочи, че един депутат трябва да има рамки в изказванията си.

Великите сили по всички времена имат една имперска консистентност, която трябва да взимаме под внимание и ако искаме да имаме национално достойнство, сдържано да парираме такива опити. Това прави важен въпроса до къде са нашите декларации, че ние сме българофили, допълни тя.

Източник: Кросс