кръводаряванв-1

14-годишната ученичка от варненска гимназия Симона Петрова, която пострада най-тежко при жестокия инцидент на спирка „Тракия“ в понеделник сутринта, се нуждае от кръв за предстоящите операции.

Това съобщиха приятели и близки на семейството, които публикуваха и призив в социалната мрежа. В петък от МБАЛ „Света Анна“ заявиха, че момичето е стабилизирано, но все още в тежко състояние и в изкуствена кома.

След катастрофата, Симона бе настанена в реанимацията с тежка черепно-мозъчна травма, травма на гръдния кош и крайниците, заедно с 27-годишен мъж, който също пострада много тежко и първоначално беше с опасност за живота – с травма на главата и счупени крайници. Впоследствие беше стабилизиран и след подобрението му, преместен в отделението по ортопедия.

Другото момиче, блъснато от 21-годишния шофьор, заспал зад волана след нощна смяна, също бе в ортопедията, а четвъртия пострадал – жена на 51 години, бе настанена в МБАЛ „Света Марина“ с комоцио.

Майката на тежко пострадалото дете минала случайно покрай мястото минути след катастрофата. Тогава Гинка Панайотова разказа, че видяла дъщеря си Симона просната на асфалта в безпомощно състояние. Успяла само да помогне на лекарите да качат детето й в линейката. Казва, че към момента Симона е в кома, а всички се молят час по-скоро тя да се подобри.

  23 май - Световен ден на кръводарителя: Как да се подготвим за кръводаряване

Предвид предстоящите множество операции обаче, приятели на Симона започнаха от няколко дни да даряват кръв с призива към всички, които имат възможност да го направят, да се включат, тъй като битката за възстановяването на 14-годишното момиче ще е дълга и тежка.

Всеки, който има възможност и желание да дари кръв, може да го направи в кръвния център, който се намира в двора на МБАЛ „Света Анна“, като трябва да уточнят, че даряват кръв за Симона Петрова Костадинова. След това трябва да занесат бележката в отделението по реанимация към болницата, поясняват още инициаторите на кампанията.