Таня Христова Кмет Габрово

На 25 юни на посещение в Етнографски музей на открито “Етър” бяха дипломати от 26 държави. Кметът Таня Христова, която бе техен домакин, коментира по време на визитата в музея оценката, която посланиците дават на развитието, постигнато от община Габрово с помощта на средства от европейските фондове.

Посланикът на Хърватия Н. Пр. Лйерка Алайбег даде висока оценка на начина, по който в Габрово се усвояват европейски средства. Възможно ли е да сме станали еталон без сами да го разберем?

Може би ще трябва да използвам библейската максима, че човек не е пророк в собствената си държава. За мен е съвсем разбираемо, на този етап, Габрово да бъде припознавано като добър модел много по-често отвън, отколкото отвътре. И мисля, че това е съвсем нормално. Предварителната информация, която посланиците имат за Габрово, която сами са успели да анализират, е свързана с успехите ни в инвестиране на европейските средства. Това говори много за нас. Не само като администрация. Това говори добре за хората, които живеят в Габрово. Дали сме най-добрите – не знам, важното е да сме от добрите.

  Светският блясък на Варна влиза в нов филм на БНТ2

Какво е мнението Ви за ситуацията с референдума във Великобритания?

Коментарите могат да бъдат много. Защото всички очаквахме това да се случи, но в обратна посока. От тук насетне има много анализи, които трябва да се направят. Включително и дали на всеки въпрос трябва да търсим отговор с референдум. Дали това може да предопределя съдбата на 28 държави и не само на тях? Защото знаем, че ЕС има взаимоотношения с други страни, бидейки единна общност. Дали ще се прояви здравия разум? Мисля, че англичаните казаха какво мислят!

Посланиците, с които Вие сте от два дни, изразяват ли притесненията си от ситуацията?

Мисля, че всички е нормално да бъдат притеснени. Дебатът ще бъде доста интересен, още по-интересни ще са действията, които ще последват. Това със сигурност ще подейства отрезвяващо на някои процеси в ЕС. Аз вярвам в обединена Европа. Това може да е доста критичен момент, който да подобри процесите в Съюза.

  130 000 лева отпуснати за ремонт на Етнографския музей в Пловдив, идват 13 президенти от Европа

Успяваме ли да се представим добре пред посланиците при това посещение?

Попитайте сами всички тези посланици, които са гости на Габрово през тези два дни! Това може да се прочете в очите им, в усмивките им. Те непрекъснато повтарят, че България трябва да бъде показвана с места като Габрово. Не че така се противопоставяме на Черноморието, но може много добре да съчетаваме богатството на културата и историята. И чрез тях да развиваме и туризма като икономически отрасъл. Да съхраняваме завещаното през годините и да го показваме. Това е гордост за нас. Посещението на дипломатите е едно хубаво събитие, някои са идвали в Габрово и преди и могат да направят сравнение как е било и какво се е случило. Няма по-хубава реклама от това да преживееш нещо от първо лице и да разкажеш за него.

Източник: dariknews.bg