Зелен сертификат в Белгия само след бустерна доза

Белгийският здравен министър Франк Ванденбрук потвърди, че зеленият сертификат - Covid Safe Ticket скоро ще бъде валиден, само ако е поставена бустерна доза от ваксина срещу коронавируса.

"Ще дойде момент, чиято дата все още не е определена, когато бустерната доза ще бъде решаваща за получаването на Covid Safe Ticket", каза здравният министър, цитиран от в. "Соар".

Медията се позова на изказване на Франк Ванденбрук в пленарната зала в белгийския парламент.

"Това няма да отнеме много време. Това ще бъде решение от европейски мащаб", добави Ванденбрук, като отбеляза, че приемането му ще отнеме няколко седмици.

Според министъра това е логична стъпка в сегашната епидемиологична ситуация в страната, тъй като ефектът от "базовата ваксинация" е силно отслабен за няколко месеца, а бустерната ваксинация отново го засилва.

На седмичен брифинг за епидемиологичната ситуация в белгийската столица във вторник беше посочено, че броят на заразените с коронавирус нараства експоненциално в района на Брюксел поради разпространението на щама Омикрон.

Коефициентът на заразяване на 100 000 души за 14 дни надхвърли 3 000, което е безпрецедентен рекорд. Коефициентът на възпроизвеждане на вируса е достигнал тревожните 1,45.

Най-много случаи са във възрастовата група 20-40 години.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар