Запознайте се с Пайпър- кучето, което се грижи за безопасността на летищните писти

Оказва се, че и възрастните кучета са способни да научават нови трикове. Доказателство за това е 8-годишното бордър коли К-9 Пайпър. То може и да не изпълнява трикове като превъртания, но пък за сметка на това помага на самолетите да излитат от летище „Чери Кепитъл“ в мичиганското градче Травърс.

Пайпър помага и на дивата природа, като държи настрани от летището патици, гъски, сови, лисици и други животни, разказа днес пред ABC News неговият собственик Брайън Едуардс. „Бордър колитата са родени за тази работа, те са пастири“, каза още той.

Едуардс ръководи всички операции на летище „Чери Кепитъл“ от 2008 година, а с Пайпър работят заедно малко повече от година.

„Ние с Пайпър сме нещо уникално.“ Едуардс обясни, че и други летища използват кучета за контрол над дивите животни, но те не включват в екипите техните собственици. Той добави, че е рядкост кучета да се използват за такава дейност и че Федералната авиационна администрация не води статистика за използването им от летищата.

Едуардс е стопанин на Пайпър от 2012 г. Кученцето е живяло само навън и се е изправило пред достатъчно трудности за няколко години. Той е знаел, че други летища използват обучени кучета и решава да обучи своето.

„Обучението отне доста работа, докато стигнем до момента, в който Пайпър свикна със самолетите, понеже тази работа не е нещо естествено за едно куче“, споделя Едуардс.

Пайпър вече се е превърнал в незаменим помощник за летището. Той държи надалече полярната сова, която иначе постоянно стои в зоната на пистата. Дори след като бордър колито претърпява инцидент миналия ноември, кучето продължава да върши своята работа с гипсирана лапа. Пайпър има антирефлексни слънчеви очила, които предпазват очите му от ярки отблясъци, както и антифони, които защитават слуха му.

Най-голямата гордост за Едуардс е желанието на неговия домашен любимец да учи нови неща. „Няма по-голямо удовлетворение и наслада в живота ми“, завършва той.

Превод: Атанас Георгиев
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар